Mennyire éled meg magadban a női-férfi minőségeket? Mennyire kommunikálsz a nemednek megfelelőnek? Mennyire viselkedsz úgy? Észrevetted-e már, hogy valamelyik szerepben többet vagy? Szoktál-e olyan általánosításokat megfogalmazni, hogy „nincsenek már férfiak” vagy „a nők hordják a nadrágot manapság”? Hiányolod-e az ellentétes nemtől, hogy a nemednek megfelelően viselkedjen Veled? Tisztában vagy-e azzal, hogy mitől lesz valaki nőies vagy férfias?

A nőiesség és férfiasság témakörét azért tartom fontosnak, mert jelenleg hazánkban a házasságok többsége válással végződik. Hogyan is függ össze a házasságok alakulása a nemi szerepekkel? Főiskolán az első szakdolgozatomat a családon belüli szerepek megváltozásáról írtam és összefüggést találtam a válások növekedésének számával. A feminizmus megjelenése erős hatással volt a női és férfi szerepek átalakulására. Eredetileg a feminizmus a nemek közötti egyenjogúságra való törekvést jelenti, ám vannak, akik mást értenek a fogalom alatt és hibásan értelmezve a nőket férfias viselkedésre ösztönzik, holott fizikai erőben és jellemben sem vagyunk egyformák. A nők egyenjogúságot akartak, ám ezzel egyidőben feladataik száma megnövekedett családon belül, munkát vállaltak, tanulni kezdtek. Férfias tulajdonságokat vettek fel, mint a határozottság, keménység, rámenősség, kezdeményezés. A férfiak pedig sokkal érzékenyebbé, passzívabbá váltak. Ez a jellembeli változás nem tesz jót egyik nemnek sem, mivel nemünkből fakadóan nem természetes.

Nem az a gond, ha egy nő tanul, vagy egy férfi házimunkát végez, hanem az, ha valaki nem tud a szerepének megfelelően viselkedni, kommunikálni, valamint megélni nőiességét vagy férfiasságát. Egyedülálló nőként könnyen bele lehet esni abba a csapdába, hogy az életünkben nem csinálunk helyet egy férfinak, mert úgy érezzük, mi mindenre képesek vagyunk, amire egy férfi. Nőként kezdeményező, irányító szerepet felvenni egy párkapcsolatban azért is veszélyes, mert az a férfi, aki nem érzi magát férfinak a felesége mellett, előbb-utóbb kívül fogja megkeresni ezt a hiányt. Az a nő, aki nem éli meg nőiességét egy férfi mellett, nem lesz boldog és szenvedni fog. Természetesen itt most a szélsőséges viselkedésre gondolok. Az ilyen szerepkonfliktusban magunkban kell fejleszteni elsősorban a férfi-női minőséget, azután kezdhetjük el érezni a környezetünk megváltozott viszonyulását hozzánk.

Ha úgy érzed, hogy szeretnél fejleszteni a nőiességeden, vagy férfiasságodon, várom megkeresésedet. Feltérképezzük közösen, hogyan vannak jelen az életedben ezek a szerepek, mi a gátja annak, ha hiányát éled meg és hogyan tudod ezt fejleszteni.

Könyvajánló:
John Gray: Férfiak a Marsról, Nők a Vénuszról jöttek
Jávorkai Judit: Használati utasítás férfiakhoz és nőkhöz
Barbara Pease – Allan Pease: A férfiaknak szex kell, a nőknek szerelem / Miért hazudik a férfi, miért sír a nő?

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .