Pszichológus vagy Coach? Honnan tudhatod, hogy melyikre van szükséged?

Nehéz lehet eldöntened, hogy a rengeteg segítő szakember közül, melyiket válaszd ki a jelenlegi problémádra.

Ebben szeretnék egy kis segítséget nyújtani most Neked.

Mikor van szükséged pszichológusra?

Akkor, ha valamilyen elakadásod van, amin egyedül nem tudsz túljutni, nem érzed magad jól a jelenlegi élethelyzetedben. Pszichológusok között is többféle van. Találkozhatsz módszerspecifikus képzést végzett pszichológusokkal, illetve olyanokkal, akik szakvizsgát is tettek. Ezenkívül vannak még az egészségpszichológusok is, akik egészségügyi végzettséggel rendelkeznek.

Az javaslom, hogy specifikusan a Te problémádra keress szakembert, például, ha pánikzavarral küzdesz, akkor olyat keress, aki ezzel foglalkozik. A következőkben írok pár általános segítséget, hogy mi alapján keresgélj.

Mikor érdemes felkeresni egészségpszichológust?

Akkor, ha van valami meglévő egészségügyi problémád és az azzal kapcsolatos lelki tényezőkkel szeretnél folglakozni. Ilyen probléma lehet például egy krónikus betegséggel való megbirkózás vagy egészségkárosító magatartásformák elhagyására irányuló igény.

Mit csinál egy szakvizsgát tett pszichológus?

Találkozhatsz olyanokkal, akik szexuálpszichológiát, vagy krízistanácsadóit, vagy gyermek/ felnőtt klinikai szakpszichológusi vizsgát tettek. Különféle specializációkra lehet szakosodni az öt éves képzés után. Érdemes szexuális problémával olyat felkeresni, aki kizárólag ezzel foglalkozik.

Mit csinál egy klinikai szakpszichológus?

Az ötéves képzés után lehetőség van 4 másik évet klinikai képzésben eltölteni kórházakban. Mindenképpen klinikai szakpszichológust javaslok felkeresni, ha a mindennapi életet korlátozó zavarok jelennek meg az életedben vagy mentális zavarra van gyanú. Diagnózist, csak klinikai szakpszichológus adhat. Mik lehetnek ezek a zavarok? Pánikzavar gyanúja, agorafóbiával vagy függőség, étkezési zavarok.

Amennyiben nincsen komolyabb mindennapi életet megnehezítő problémád, akkor bármilyen pszichológus tud segítséget nyújtani.

Kik a pszichoterapeuták?

Ők vannak a szakma csúcsán. Nagyjából 10 év tanulás szükséges ide eljutni. Pszichoterapeuták különböző módszerekkel dolgoznak. Minden pszichoterápia bizonyítottan hatékony módszertől függetlenül.

A pszichológiai tanácsadás vagy pszichoterápia általában több hónapot vesz igénybe, s akkor a leghatékonyabb, ha minden héten jársz. Alapvetően a jelen problémáival foglalkoztok az ülések során, úgy, hogy a múltat mélyebben elemzitek.

Mit csinál ezzel szemben egy coach?

Coaching során a jelennel és a jövővel foglalkozunk, tehát elsősoron nem olyan mély önismeretet fogsz kapni, mint egy pszichológusnál. Mivel nem a múltat tárjuk fel, ezért az időtartam lekorlátozódik 5-10 ülésre. Természetesen igény esetén ki lehet tolni pár alkalommal. Coaching esetén csak is kizárólag mentális egészséges emberekkel foglalkozunk. Nem kezelünk semmilyen mentális zavart, nem tartunk pszichoterápiát. A coaching abban segít, hogy kilendítsen a jelenlegi helyzetedből. Akkor javaslom Neked, ha megrekedve érzed magadat egy jelenlegi helyzetben, nem történik előrelépés az életedben. Coaching esetében is találkozhatsz különféle típusokkal, például párkapcsolati, business vagy mindfullness. Itt is javaslom azt, hogy specifikusan keress a Te problémádra. Például a business coachingot mindenkinek ajánlom, aki a vezetői készségein szeretne fejleszteni vagy sikeresebb lenni a munkájában.

Miért jó a mind a kettő módszer?

Saját tapasztalatot osztok meg veletek most. Már pszichológusnak tanultam, amikor még semmilyen önismeretbe nem mentem el. Egyrészt nagyon ágálltam ellene, dolgozott az egom, hogy hát velem minden rendben van. Elmentem coach képzésre 2019-ben és maga a képzés az nagyon gyakorlatias volt, sok esetben az iskolástársaim között egymás alanyai voltunk. Ez volt az első önismereti foglalkozásom úgymond, ahol szembesültem azzal, hogy vannak dolgok, amik jelenleg a múltamból fakadóan kihatnak életemre és emiatt a jelenem nem éppen az, amiben boldog lettem volna. Nem csak a múltam, de a gondolkodásom, hitrendszerem is gátolt abban, hogy fejlődjek a jelenben. A coaching során ismertem fel azt, hogy igen is fektetnem kell önmagam ismerésébe. Így kötöttem ki végül pszichológusnál, ami életem egyik legjobb befektetése volt. Mivel mind a kettő módszer hasznosnak bizonyult, ezért a Velem való közös munkában mind a kettővel találkozhatsz. Úgy gondolom, hogy a múlt- jelen-jövő fókusz egysége kiemelkedően fontos egy önismereti munka során.

A múltat megérteni, a jelen megélni, a jövőt megteremteni kell.