Önsorsrontás

Biztosan Te is ismersz olyan embert, akinek jól alakulhatna az élete, de valamilyen módon mindig szabotálja önmagát. Kudarcait nem sajátként éli meg, inkább a körülményeit teszi felelőssé.  Éppen behívják egy jól menő céghez állásinterjúra, de ő inkább átbulizza az előző éjszakát kihagyhatatlan eseményre hivatkozva, ennek következtében bukja új állását. A diák, ahelyett, hogy tanulna a vizsgára, sorozatot néz előtte egész nap, emiatt megbukik. Az üzletfejlesztő tudja, hogy holnapra egy nagyon fontos találkozóra kellene felkészülnie, ahol az előrejutása múlik a cégnél, de Ő inkább telefonon beszélget a barátnőjével egész nap. Emiatt a találkozóra nem készül fel, elszalasztja a lehetőséget és nem hoz új üzletet a cégnek.

Mi is az önsorsrontás? Minden olyan cselekedet, amivel a kudarc esélyét növeled (Carver, 2006).  Fontos megjegyezni, hogy az önsorsrontásnak nem vagy tudatában, ezeket a cselekedeteket nem szándékosan végzed. Van egy célod, de tudattalanul mégis olyan körülményeket teremtesz magadnak, amivel valószínűleg nem tudod elérni azt. Mi lehet ennek az oka? Amikor felállítasz egy magas célt, de nem sikerül elérned azt, a kudarcot sajátodnak tudod be. Viszont, hogyha túlságosan félsz a kudarctól, tudattalanul megteremted magadnak azokat a feltételeket, melyek a kudarc esetén kibúvóként szolgálnak és nem magadat, hanem a körülményeidet fogod hibáztatni. Ezzel megóvod önbecsülésed.  Nem sikerült a prezentációt elkészítened? Felmented magad azzal, hogy órákon át a barátod panaszkodását kellett hallgatnod az éppen aktuális párjáról. Azaz, mentesíted magad a felelősség alól.

Az önsorsrontás segítségével önmagadat korlátozod le tudattalanul. A teljesítményed és képességeid közötti kapcsolatot véded kudarc esetén.

Kutatás során összefüggést találtak a vizsgaszorongás és az önsorsrontás között. Amikor az egyén arra hivatkozik, hogy lámpalázas és tanulás ellenére leblokkol, kudarc esetén itt is az önbecsülését védi, hiszen úgy gondolja, hogy egyébként jobban teljesítene, ha nem izgulna (Greenberg, 1984). Egy önsorsrontó személy nehezebben kezeli a stresszes helyzetet és ezen nem javít az, ha kudarc éri, amit épphogy el akar kerülni (Zuckerman, 1998).

Neked milyen önsorsrontó cselekedeteid vannak?

Szakirodalom:

  1. Carvier, M. Scheier (2006): Személyiségpszichológia

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .