Önismeret fontossága

 

Mennyire vagy tisztában magaddal? Milyen az önreflexiód? Érzelmi intelligenciád? Mennyire ismered fel saját érzéseidet és másokét? Fel tudod-e mérni a várható reakciódat egy adott eseményre? Mit gondolsz az önismeretről? Tisztában vagy -e a tudatos éned és a tudattalan működéseiről? Vannak- e destruktív/önszabotáló viselkedési mintáid? Mennyire ismered a hozott családi mintáid? Hogyan fejleszted az önismeretedet? Vajon, van-e az a szint, amikor elmondhatod magadról, hogy Te 100%-ig ismered Magad?

Az önismeret a mai világban elengedhetetlen. Önismeretünket kétféleképpen bővíthetjük, egyrészt a környezetünk visszajelzéseiből, másrészt a saját viselkedésünk megfigyeléséből. Minél nyitottabbá válunk a világra, az újdonságokra, annál nagyobb önismeretre tehetünk szert. Arra, hogy ismerjük magunkat, azért van szükségünk, hogy értelmezni tudjuk saját viselkedéseinket, képességeinket, motivációinkat, érzéseinket, reakcióinkat, ezáltal képessé válunk arra, hogy pozitív irányba fejlesszük a személyiségünket. Minél nagyobb önismeretre teszel szert, annál jobban tudod pozitívan befolyásolni az életed alakulását.

Megtanulod elfogadni magadat (és másokat), felelősséget vállalni a tetteidért, feltérképezni azokat a gyengeségeidet, amiket fejleszteni lehet, ezáltal hosszútávon kiegyensúlyozottabb, érzelmileg stabilabb leszel. Hiszen az igazán „erős” személyiség a stabilitást nem a külvilágban keresi, hanem saját magában. Önismeret segítségével megtanulod, hogy nem vagy tökéletes. A saját hibáinkkal szembe nézni nem könnyű feladat, de hosszútávon egy boldogabb életet ad és egy érett személyiség kialakulását segíti.

Az önismeret fontos, hogy egészséges párkapcsolatot tudjunk kialakítani, illetve hasznos a tudatos karrierválasztásban is. Önismereted növelésével a legnagyobb ajándék, amit kaphatsz az az idő. Amint tudatossá válsz magaddal szemben, már nem ugrasz bele olyan szituációkba, amikben csak az időd telik, de nem fejlődsz sehova (párkapcsolat, munka).

Ha egyedül szeretnéd bővíteni önismereted, kérdezd meg a hozzád közel állókat, hogy milyennek látnak Téged, illetve figyeld meg saját viselkedésedet, érzéseidet.

Kereshetsz csoportos önismereti foglalkozásokat, mint például a pszichodrámát, illetve egyéni foglalkozás keretében is fejlesztheted magad akár egy pszichológus segítségével, vagy Velem.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .