Mik azok az értékek és miért fontos tisztában lennünk velük?

 

Az értékek egyféle eligazodást adnak saját személyiségünk útvesztőjében. Egy támpont, amik segítségével egyenesebben láthatjuk azt, hogy hogyan szeretnénk élni életünket. Másrészt segíti az önismeretet, aminek segítségével elfogadóbbá válsz azzal szemben, hogy mindenki más értékkel rendelkezik, ami nem feltétlenül rossz.

Az értékek fontosak a társadalmi integrációban is, hiszen általában hasonló értékekkel rendelkezőkkel jövünk ki jól hosszútávon, példát említve egy szemetelő ember és egy környezetvédő nem igazán tudna együttműködni, ezért nem is keresik egymás társaságát.

Az értékeinknek fontos szerepe van az életünkben, akkor is, ha esetleg nem is vagyunk tudatában. Mozgatórúgója életünknek, például, ha valakinek a szabadságszeretet az értéke, nem biztos, hogy neki a kötött munkaidő és környezet a megfelelő.

A múltban többnyire a kollektív tudat szerinti értékek alapján éltük életünket, de ahogy a világ is változik, mi is változtunk; illetve a társadalomban szerepet kapott az individualizmus, ami lehetővé tette, hogy saját értékeink mentén éljük életünket. Élhetünk úgy is, hogy egy csoport ideológiai eszméi alapján, mint annak tagjai követjük az ott lévő értékeket.

 

 

Értékeink felismerését a következők nehezíthetik:

 

  1. Mimikri: ez az a szituáció, mikor saját értékeinket nem igazán ismerjük, így felvesszük egy másik csoport értékrendszerét és aszerint élünk.
  2. Kamuflázis: Ismertek olyan embert a közvetlen környezetekben, aki anyagias szemléletű, de azt nem meri vállalni, mert fél, hogy ezért elítélik? Nos, én igen. Itt bár tisztában vagyunk az értékeinkkel, nem biztos, hogy aszerint élünk, hiszen akadályozhat minket akár a társadalmi megfelelés is.
  3. Hipokrízis: például, amikor valaki állítja magáról, hogy ő mennyire erkölcsös, de egy átbulizott éjszaka után, mindig más ágyában köt ki.Szeretjük magunkat jobb színben feltüntetni, mint ami, társadalmilag nagyra tartott értékeket magunkénak vallani, ilyenek például a becsületesség, hűség, tisztelet, őszinteség.

Hogyan tudunk rájönni saját értékeinke?

 

Önészlelés segítségével. Elkezdjük megfigyelni saját viselkedéseinket, végig gondolunk egyes szituációkat, milyen értékek mentén hoztuk meg nagyobb döntéseinket életünk során, kicsit sikerülhet önmagunkkal jobban tisztában lenni.

Saját példámat említve, korai húszas éveimben próbáltam megfelelni többféle értékeknek is, bár egyik sem volt az enyém és nem éreztem jól magamat bennük. Nem tudtam, hogy hogyan szeretném élni az életemet, mi hozná el a kiteljesedést, ötletem sem volt erre, hogyan jöhetnék rá. Nekem az segített, hogy végig gondoltam eddigi életemet, fogtam egy papírt és egy tollat és leírtam, hogy hol mik voltak a főbb történések, mik voltak a motivációim és a legfontosabb, hogy nem hazudtam önmagamnak. Fontos, hogy ne a magunkról felállított ideálnak akarjunk megfelelni.

Leírok pár értéket, amik alapján segíthet meghatározni saját értékeidet:

Anyagiasság, Barátságosság, Bátorság, Barátság, Becsület, Család, Bölcsesség, Erkölcs, Egyenjogúság, Élménykeresés, Érdekes Élet, Erőszakmentesség, Függetlenség, Harmónia, Hedonizmus, Hatékonyság, Hit, Intelligencia, Igazság, Kedvesség, Logikus, Nyitottság, Odaadás, Önuralom, Önzetlenség, Öröm, Önfejlesztés, Őszinteség, Társadalmi felelősségvállalás, Tiszta, Törekvő, Szabadság, Siker, Szenvedély, Szerelem, Szépség, Társadalmi Elismerés, Udvarias, Vallás, Világbéke.

Ha megtaláltad az értékeidet, az egy jó támpont lehet céljaid felállításában.

Felhasznált Irodalom:

Csepeli György- Szociálpszichológia, 2OO1, Osiris Kiadó

Ide kattintva megtekintheti!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .